top of page

Yönetim Sistemleri

ISO (International Organization for Standardization), Uluslararası Standartlar Teşkilâtı, 3 Şubat 1947 tarihinde Cenevre’de kurulmuştur. ISO standartları, her beş yılda bir gözden geçirilmekte ve gerekli değişiklikler yapılmaktadır. 

Yönetim modeli olarak ISO Standartlarını seçen kuruluşların bu yolculuklarında uzman iş ortaklarımızla destek oluyoruz. 2015 versiyonu ile birlikte felsefesi de değişen standartlar kuruluşlar açısından iyi uygulandığında iş sonuçlarında ve kurumsal risk yönetimi bakış açısıyla sürdürülebilirliklerinde önemli katkılar sunmaktadır.

800px-ISO_Logo_(Red_square).svg.png
9001.jpg
çevre.jpg
skh.jpg
ısg.jpg
fs.jpg
pexels-photo.jpg

ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemi

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri beklentileri, ihtiyaçları ve mevzuat şartlarını karşılama yolu ile müşteri memnuniyetinin artırılmasını öngören dünyaca kabul görmüş bir standarttır. ISO 9001 temel bir standart olup diğer pek çok standart bu merkezi standardın üzerine kurulmaktadır. Bu kapsamda;

  • Kuruluşlarda organizasyon yapısının gözden geçirilmesi/yapılandırılması, süreçlerin tasarlanması

  • Kuruluş husus ve taraflarının anlaşılması, risk ve fırsatların süreçlerle entegre edilerek oluşturulması

  • Müşteri beklentilerinin anlaşılması, geri bildirimlerin etkin yönetiminin sağlanması

  • Tüm standart maddelerinin kuruluşta uygulanması ve nihayetinde belgelendirilmesi için şartların sağlanması

ISO 14001: Çevre Yönetim Sistemi

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, bir kuruluşun faaliyetlerindeki Çevre Faktörlerine ilişkin süreçlerin tanımlanması, kontrol edilmesi ve geliştirilmesi amacıyla oluşturulmuş Uluslararası bir standarttır.

Sürdürülebilirlik yaklaşımına hizmet eden ve dünyada ki kaynakların tükenme riskini dikkate alacak çalışmaların yürütülmesinde temel alınabilecek bir standarttır.

Bu kapsamda;

  • ISO 14001 Standart gerekliliklerine göre kuruluş süreçlerinin ve mevzuat gereksinimlerinin karşılanma durumunun incelenmesi

  • Süreç bazında çevresel etkilerin incelenmesi ve sistemin kurgulanması

  • Süreçler arası etkileşimin belirlenmesi ve kurumsal çevresel risk ve fırsatların belirlenmesi

  • Operasyonel kontrollerin sisteme dahil edilmesi (atık yönetimi, kimyasal yönetimi, acil durum yönetimi vb.)

  • Kuruluş genelinde performans göstergelerinin belirlenmesi ve sürdürülebilir bir dünya için katkı sağlayacak su tüketimi, enerji tüketimi, kaynak tüketimlerine ilişkin izleme sisteminin kurulması

  • Tüm standart maddelerinin kuruluşta uygulanması ve nihayetinde belgelendirilmesi için şartların sağlanması

ISO 45001: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

Tehlikelerin kaynağında azaltılmasını sağlayarak iş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltarak, sağlık ve güvenliğe duyarlılığı arttırmayı hedeflemiştir. Aynı zamanda  iş ortamındaki tüm tarafların sağlık ve güvenlik şartlarının iyileşmesi, tehlikelerden kaynaklı riskler dahil, sistemi etkileyecek risk ve fırsatların belirlenerek yönetilmesine odaklanmıştır.

 

2018 yılında revize edilen standart için, 3 yıllık bir geçiş süreci 11 Mart 2021'de sona erecektir

Bu kapsamda;

  • ISO 45001 Standart gerekliliklerine göre kuruluş süreçlerinin ve mevzuat gereksinimlerinin karşılanma durumunun incelenmesi

  • ISO 45001 İş Sağlığı Güvenliği Yönetim Sistemi gereği hazırlanması gereken dokümanların belirlenmesi

  • Süreçler arası etkileşimin belirlenmesi ve kurumsal ISGYS risk ve fırsatların belirlenmesi

  • Operasyonel kontrollerin sisteme dahil edilmesi (KKD Yönetimi, kimyasal yönetimi, acil durum yönetimi, yüklenici yönetimi, tehlikeli işler yönetimi vb.)

  • Tüm standart maddelerinin kuruluşta uygulanması ve nihayetinde belgelendirilmesi için şartların sağlanması

ISO 22000: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000 belgesi tüm gıda zinciri içinde ekipman, paketleme malzemesi, temizlik maddeleri, katkı ve bileşen imalatçıları gibi ilişkili kurumları da kapsayan, uluslararası bir standarttır.  "Çiftlikten tabağa" yaklaşımı ile gıda zincirinde gıdanın güvenli olması amaçlanmaktadır.

 

ISO 22000 belgesi, gıda zincirinde "tüm kurumları kapsayan bir gıda güvenliği yönetim sisteminin gerekliliklerini tanımlayan uluslararası bir standarttır. 2018 yılında revize edilen standart için 3 yıllık bir geçiş süreci 18 Haziran 2021'de sona erecektir.

Bu kapsamda;

  • ISO 22000 ve FSSC 22000 Standart gerekliliklerine göre kuruluş süreçlerinin ve mevzuat gereksinimlerinin karşılanma durumunun incelenmesi

  • Önkoşul programlarının belirlenmesi

  • Gıda zincirinde oluşması muhtemel tehlikelerin tespit edilerek önlenebilmesi, kabul edilebilir sınırlara indirilebilmesi, yada ortadan kaldırılabilmesi amacıyla tehlike risk analizlerinin yapılması/sistem geliştirilmesi

  • ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gereği hazırlanması gereken dokümanların belirlenmesi

  • Süreçler arası etkileşimin belirlenmesi ve kurumsal GGYS risk ve fırsatların belirlenmesi

  • Tüm standart maddelerinin kuruluşta uygulanması ve nihayetinde belgelendirilmesi için şartların sağlanması

 

ISO 10002: Müşteri Şikayetlerinin Yönetim Sistemi

ISO 10002 Kuruluşların müşterilerinin şikâyetlerini nasıl başarılı bir şekilde ele alabileceklerini tanımlamalarına, yönetmelerine ve bu şikâyetlerden birer fırsat olarak yararlanmalarına yardımcı olur.

 

Müşteri şikâyetlerini, sistemin iyileştirilmesi için birer fırsat olarak görülmesi gerekliliği ile müşteri sadakatinin ve sadık müşteri sayısının arttırılmasında bir araç olarak düşünülmesinin sağlanmasıdır.

Sistemi Destekleyen Diğer Araçlar

ISO 31000: Risk Yönetim Sistemi

Risk Yönetimi, günümüzde birçok şirket tarafından finansal, operasyonel ve stratejik risklerin gözetilmesi, karşılaşılan ekonomik belirsizlikler karşında dayanıklılık, sürdürülebilirlik ve esneklik elde edebilmek amacıyla artarak benimsenmektedir.


Kurumlar, risk yönetiminde olgunlaştıkça, birimlerin bağımsız yürüttüğü risk yönetimi faaliyetleri, bir merkezden yürütülmekte, karşılaşılan risklerin birbirleriyle etkileşimi değerlendirilmekte ve riskler karşında, şirketin hedefleri doğrultusunda ortak stratejiler geliştirilmektedir.

 

ISO 31000 Standardı kuruluşta bütünsel bir Risk Yönetimi yaklaşımını temel alan uluslararası bir standarttır.

Bu kapsamda kuruluş Kurumsal Risk Yönetim yapısını ISO 31000 Risk Yönetim Standardını dikkate alarak kurulması konusunda destek vermekteyiz.

risk.jpg

İç Denetim Hizmeti

Kuruluşunuzda uygulanmakta olan yönetim sistemlerinin standart şartları, yasal şartlar ve kuruluş şartlarına uygunluğunun ve uygulanmasının değerlendirilmesi ve raporlanmasını sağlamaktayız. 

audit-4189560_960_720.jpg

Süreçlerin Tasarlanması ve Yönetimi

Süreçlerin SIPOC yaklaşımı ile tanımlanması, sahiplerinin atanması, süreçlerin işletilmesi için kaynakların belirlenmesi, gerekli ölçümlerle performansının izlenmesi ve iyileştirmelerinin yapılması amacıyla performans göstergelerinin tanımlanmasını kapsayan faaliyetler süreç yönetimini oluşturmaktadır. Süreç yönetimi ile yaşanan belirsizliklerin, verimsizliklerin giderilmesi ve nihayetinde kuruluşların sürdürülebilir olması ve müşteriler için değer yaratan çıktılar üretmesi amaçlanır. 

Kuruluşunuzun uçtan uca süreçlerinin tanımlanması sistem alt yapısının sağlam temelli olması için önemlidir. Süreçleriniz, şirket stratejik hedefleri ile ilişkilendirilmeli ve yönetilmelidir. 

Tüm bu aşamalarda sizin yanınızdayız.

blackboard-1906399_1920.jpg
bottom of page