top of page

SAĞLIKLI TURİZM

Surfers

Konaklama tesisleri, iş hayatımızın ve nefes almak için kendimize ayırdığımız özel zamanların vazgeçilmezidir. Özellikle “iş oteli” konsepti ile faaliyet gösteren konaklama tesislerinde kalan misafirler için en önemli beklenti odalarının temiz, rahat olması ve internet hızının iyi olmasıdır. Yapılan araştırmalara göre misafirlerin %80’e yakını temizlik ve hijyen daha iyi olacaksa daha fazla para ödemeyi kabul etmektedir. Dünya olarak yaşadığımız Covid-19 salgını deneyimi sonrası bu oranın çok daha yukarılara çıkacağı kaçınılmaz görünmektedir.

Sağlıklı Turizm ana teması ile otellerdeki sağlık ve güvenlik şartlarının misafirler için risk oluşturmaması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2020 yaz sezonundan itibaren geçerli olacak Sağlıklı Turizm Sertifikasyon programını başlattı. Yeni sertifikasyon programı, “Yolcu sağlığı ve güvenliği”, “Çalışan sağlığı ve güvenliği”, “Tesislerde alınan önlemler” ve “Ulaşım araçlarında alınan önlemler” olmak üzere 4 ana başlıktan oluşmaktadır. Sertifika alınması, otelin açılması için bir şart olmamakla birlikte (hamam, sauna, SPA sertifika olmadan açılamamaktadır.)  yaşanan deneyimler sonrasında misafirlerin bu önlemlerin alındığı otellerde konaklamayı tercih edeceği düşünülmektedir. Akredite edilen kuruluş adına Bakanlık adına denetimlerini yapacak ve aylık haberli ve habersiz denetimlerle, sürdürülebilir sağlıklı & güvenli konaklama tesisleri yaratmayı amaçlamaktadır.

İzmir Kurumsal Yönetim olarak isteğimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı “Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci hakkında Genelgenin” beklentilerini ve yayınlanan ek kontrol listesindeki gerekliliklerinin yerine getirilerek "Sağlıklı Turizm Sertifikası"nın alınmasına yönelik çalışmalarda yanınızda olabilmektir.

Bu Kapsamda:
  • Süreçlerin Tasarımı

  • Prosedürlerin Belirlenmesi

  • Protokollerin Hazırlanması ve Yönetimi

  • Değer Zinciri (acenteler, tur firmaları gibi tüm paydaşlar) içinde sağlık, güvenlik ve güvenirliği etkileyecek risk analizlerinin yapılması ve önlemlerin alınması

  • Planların yapılması/gözden geçirilmesi (bakım, eğitim, temizlik vb.)

  • Fiziksel planlamanın sosyal mesafe dikkate alınarak yeniden yapılandırılması, diğer kontrol önlemlerinin belirlenmesi 

  • Fiziksel ve teknolojik ihtiyaçların belirlenmesi

  • Standartlara uygun malzemelerin tespiti

  • Personel sağlık güvenlik kayıtlarının oluşturulması, hijyen ekipman ihtiyaçlarının belirlenmesi

  • Çalışan Eğitimlerinin verilmesi

  • Tüm süreçlerde/faaliyetler/alanlarda (ortak alanlar, odalar, otel içi mağazalar, misafir taşıma araçları vb.) uygulanması gereken kuralların belirlenmesi ve kayıtlarının tutulması

  • Tüm paydaşlar için görsel ve diğer bilgilendirme/farkındalık yaratma araçlarının geliştirilmesi

  • Gıda Güvenliğine ilişkin çalışmaların gözden geçirilmesi

  • Atık Yönetimi, Pest Kontrol gibi sistemlerin kurulması/iyileştirilmesi

  • Acil Durum Eylem Planlarının Hazırlanması

  • Diğer gereklilikler

Airport Kişi Rolling Bavul

OTELLERDE BÜTÜNLEŞİK YÖNETİM SİSTEMİ

Oteller; hijyen/sanitasyon, gıda güvenliği, atıkların ve enerjinin yönetimi, çalışan sağlığı ve güveliği, misafir ilişkileri yönetimi, kişisel verilerin korunması gibi pek çok mevzuatın beklentilerini karşılamak durumundadır. Aşağıdaki tabloda bu ilişki daha net görülmektedir:

 

OTEL.jpg

Sistemleri kurgularken, Nisan 2020'de yayınlanan “ISO 22483 Turizm Sektörü için Gereklilikler” Standardını baz almaktayız.

Standartların ön koşulu yasaların karşılanmasıdır bu nedenle “Bütünleşik Yönetim Sistemine” geçmeden önce mutlaka konaklama tesisleri ile tüm yasal mevzuatlara göre “uygunluk değerlendirmesi” yapılarak, iyileştirme alanları tespit edilmelidir. Ayrıca tüm sistemleri bir arada kurmak gerek kaynak ihtiyaçlarının karşılanması, gerekse kuruluşta kültürün geliştirilmesi açısından zorluklar ortaya çıkarabileceğinden, önceliklendirme yapılarak kademeli geçiş/entegrasyon yapılması faydalı olacaktır.

Talepleriniz ve daha fazla bilgi için iletişim bölümünden size "merhaba" demeyi çok isteriz.

bottom of page